Протест срещу застрояването на Карадере се проведе днес пред регионалното министерство.

Причината е нова наредба, която според природозащитниците, вместо да регулира, ще забрани дивото къмпингуване. Срокът за общественото обсъждане изтича утре.

Летуващи в Синеморец и местни жители също се включиха в недоволството, като преминаха в шествие от центъра на курортното градче към плаж „Бутамята“.

На първата бетонна площадка по пътя протестиращите опънаха спални чували и разпънаха палатка.

„Искаме да покажем, че в скоро време, ако продължи бетонирането на нашето Черноморие с това темпо, именно на такива бетонни основи ще бъде единствената възможност, където ще почиваме и ще ходим на плаж“, обяви Любен Ханджиев.

Според протестиращите текстовете в проектонаредбата ще доведат до корупционни практики, тъй като не става ясно кой и как ще упражнява контрол.

„Много лесно могат да се прескочат закони, за да се построи един голям хотел, но да опънеш палатка за една вечер е очевидно голям престъпен акт!“, посочи Калина Чанкова, активист по казусите, свързани с Черноморието.

Протестиращите настояват и за незабавно спиране на строежите в Синеморец и по крайбрежието на парк „Странджа“.

До момента са събрани над 11 хиляди подписа за мораториум върху строежите по Черноморието, които са предадени на служебния екоминистър.