Хотелиери от Пампорово, собственици на гори и жители на околните села Проглед, Стойките и Широка лъка блокираха главния път, който минава през курорта, в защита на пожарната служба в комплекса.

Хората недоволстват срещу решението пожарната да бъде закрита от 4 декември. При протестиращите пристигна директорът на пожарната главен комисар Николай Николов, който увери родопчани, че този сезон пожарната безопасност в курорта ще бъде гарантирана.

Протестът бе прекратен, а кметът на Чепеларе и шефът на пожарната заминаха на спешна среща с премиера Борисов, където ще се търси решение на проблема със закриването на пожарните служби в Боровец и Пампорово. На нея ще присъстват и кметът на Самоков, министърът на финансите Владислав Горанов и представители на МВР.

„Тази пожарна за нас е много необходима. Тя обслужва Проглед, Пампорово, Широка лъка, Стойките. Нали разбирате, че една пожарна от Смолян, ако тръгне до Стойките, колко му трябва да дойде зимата? Това са около 20 км. Кога ще дойде пожарната, като се запали цялото село ли?“, коментира кметският наместник на с. Проглед Марио Куцинов.

„Аз предлагам проект на решение, което да осигури пожарната безопасност на курортния сезон. В детайли няма как да коментирам още. Това означава, че хората, които са си тук, пожарните, които са си тук, ще продължават да си бъдат и през сезона“, каза главен комисар Николай Николов.