Точно 72 часа преди изтичането на срока за съставяне на кабинет с мандата на "Продължаваме промяната" продължават опитите за осигуряване на мнозинство и формиране на правителство.

Очакванията са Асен Василев да представи програмата на новия кабинет и да започнат разговори за неговия състав.

„Продължаваме промяната“ са отворени за разговори за подкрепа на програмата и правителство на Асен Василев, изтъкна премиерът в оставка Кирил Петков. 

„Имат покана да говорят с нас, 121 ще видим. Няколко души трябва да решат към кого им е лоялността – към тяхната партия и лидер, който според мен не е изпълнил обещанието към народа, или към всички нас, които имаме отговорност към България. Това е шансът да не влезем в политическа криза“, заяви Петков.

„Разбирам, че ръководството на „Има такъв народ“ се възмущава, че никой не ги търси. Както се казва - на каквото са си постлали на това ще легнат“, коментира Атанас Атанасов от „Демократична България“.

Тази сутрин отцепилият се от ИТН и министър на спорта в оставка Радостин Василев коментира думите на Слави Трифонов, че се водят разговори за подкрепа с отделни депутати от групата на ИТН.

„Аз мисля, че г-н Трифонов трябва да свикне че неговите хора не са крепостни селяни и с тях могат да говорят всички“, каза той.

И днес партиите, подкрепящи кабинет на Асен Василев, изразиха оптимизъм, че парламентът ще гласува „за“ новото правителство.

Следващият етап от преговорите е разпределянето на министерствата и определянето на министрите, както и на това дали Кирил Петков ще бъде част от кабинета.

След като се запознаят с програмата на кабинета "Василев", независимите отцепници от ИТН пък ще решават дали ще гласуват „за“, или „против“ правителството му.