На 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето. По този повод Дружество на кардиолозите в България стартира Национална информационна кампания „Използвай сърцето си“.

За първи път България се присъединява към призива на Световна сърдечна федерация за осветяване на значими национални обекти в червено. В 20 ч. в сряда ще бъдат осветени:

- НДК в София;

- Паметник-мавзолей „Св. Георги Победоносец“ в Плевен;

- Фонтанът пред община Пловдив;

- Крепостта „Царевец“ във Велико Търново;

- Щабът на флота във Варна.

Под сянката на продължаващата пандемия от коронавирус остават последствията от сърдечносъдовите заболявания - причина номер едно за предотвратима смърт в света. Сърдечносъдовите заболявания, както и инсултът, са водеща причина за отнемането на 18,6 милиона човешки живота всяка година.

За 520 милиона пациенти със сърдечносъдови заболявания пандемията, причинена от COVID-19 и неговите варианти, се оказа повече от значима, а за много от тях - фатална. 

„Използвай сърцето си“ е кампания, която обхваща целия свят, свързвайки доброволци, организации, семейства, общности и управляващи, които се включват в инициативи, свързани с призив за подобряване здравето на всички членове на обществото. 

Фокус на Световния ден на сърцето тази година са грижата за своето сърце, контролът на сърдечносъдовите заболявания, посредством технологиите, поддържането на активен контакт с лекар, превенция на затлъстяването и заостряне на вниманието на хората върху спазването на принципите за здравословен начин на живот.