Страната ни продължава да чупи рекорди по консумация на ток заради продължителното застудяване, сочат данните на електроенергийния системен оператор.

Вчера беше регистрирана най-голямата консумация на ток за последните 20 години, днес се очаква да използваме още повече. Според прогнозите на експертите във вечерните часове потреблението ще надхвърли 7700 мегавата.

От енергийното ведомство увериха, че енергодружествата работят с удвоени екипи, за да не се стига до чести прекъсвания на захранването и инциденти. Свръхнатоварването на цялата енергийна система за сега не крие рискове и доставките на ток за домакинствата са обезпечени, увериха от министерство на енергетиката.

За да се гарантират доставките се използва почти целия студен резерв. Ако има аварии в централите у нас, проблеми с мрежата и ако всички наши съседи ограничат износа на ток към нас, могат да се предприемат и други мерки.

Енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че е регистриран и рекорд в потреблението на газ, но успокои потребителите, че доставките на синьо гориво са обезпечени.

Въпреки това на много места обаче потребителите се оплакват от чести прекъсвания на електрозахранването, като не липсват и инциденти. В град Рила токът прекъсва постоянно.

В едно от домакинствата в града гръмва печка на дърва в стая, в която играели две деца на осем и десет години. По-голямото дете е тежко ранено, настанено е в болница.

Печката е била с водна риза и липсата на електричество довежда до спиране на помпата и прегряване на отоплителния уред.