Задължителен PCR тест преди ваксинация за COVID-19 в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” в Стара Загора. Такова изискване е записано на сайта на  болницата, то обаче не фигурира в нито един закон или заповед.

От понеделник  Университетската болница записва желаещите за ваксиниране, а в списъка вече фигурират 74 души.

От сайта на болницата обаче пациентите се информират, че за да бъдат имунизирани, трябва да предоставят или бележка с отрицателен PCR, или тест за антитела, направени в оторизирана лаборатория 48 часа преди ваксинацията. Тестовете са безплатни.

От управата на болницата твърдят, че са предложили изискването като защита за самите пациенти и обясняват, че тестът не е задължителен, а препоръчителен. 

 „Имаше такова предложение от страна на ръководството. Говоря в мое лице, в което пак казвам за сигурността на пациента беше препоръчително да има резултат от PCR или антигенен тест 48 часа преди ваксинацията. Направена е съответната корекция, тестовете остават препоръчителни за лицата, които желаят, а тези, които не желаят, ще бъдат ваксинирани без да бъдат изследвани”, казва проф. Йовчо Йовчев, управител на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович”.

След запитване на bTV текстът в сайта е променен.