Днес в спецсъда започва мегаделото за КТБ. Съдията, който поема процеса, е Виржиния Петрова.

Обвинителният акт във всичките му копия е над 210 хил. страници.

Снимка: Ладислав Цветков

По делото са обвинени 18 лица, като окончателни и прецизни обвинения, описани в над 5000 страници, са предявени на всеки от обвинените.

Разпитани са повече от 400 свидетели. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица.

Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома.

Снимка: Ладислав Цветков

Цветан Василев е обвинен за 76 деяния, като освен за организирана престъпна група, той отива на съд и за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Сред обвинените е и бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев. Той отива на съд за длъжностно престъпление.

Снимка: bTV

„Това е много важно дело, защото обществото иска отговори какво се случи с КТБ – един от най-мащабните политико-финансови проекти и провали за последните години“, коментира в предаването „Тази сутрин“ по bTV Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация“.

Според него обаче внушителният обем материали по делото може би не най-добрият ход.

„Аз уважавам труда на хората от прокуратурата, друг е въпросът дали е практически добър ход да се влиза с обвинителни актове в обем хиляди страници, тъй като това затруднява самия процес“, каза гостът.

Кашъмов даде пример с друго голямо дело – за взривовете в Горни Лом. Обвинителният акт по него е бил 120 страници и четенето в съдебна зала, като изисква законът, е отнело цял един ден. Предвид, че в София е почти невъзможно едно дело да се насрочва всеки ден, обвинителният акт за КТБ може би ще се чете половин-една година, предположи той.

Снимка: bTV

По думите му е странно, че Делян Пеевски не присъства в делото нито като подсъдим, нито като свидетел, „предвид несъмненото му участие в събитията, близките му отношения с основния подсъдим Цветан Василев и неговата съществена роля в съвременния икономически и политически живот в страната“.

„Доколко истината може да излезе наяве в едно мегадело е въпрос и на проследяване на процеса – трябва да имаме и качествени съдебни репортери, които много внимателно да го прегледат, трябва да има следене изкъсо и да се види освен това и в дебатите между страните в процеса на коя информация се отдава значение“, смята Кашъмов.

„И политиците, и прокуратурата несъмнено смятат, че случилото се с КТБ е криминално деяние, т.е. не говорим за това, че фалира една банка, защото банки фалират, а за случай, в който има несъмнени данни за криминални деяния, имаме намесени и висши фигури във властта. Защото това не може да се случи, без да се допусне от страна на контролиращите длъжностни лица и органи. Но нека поне някой да понесе отговорност“, каза Кашъмов.

Вижте целия разговор във видеото: