От днес столичният Център за градска мобилност засилва контрола по редовността на пътниците по някои от най-натоварените линии на обществения транспорт, както и по маршрутите, по които често се пътува без документи.

Контрольори ще пътуват във всяко превозно средство по трамвайна линия №7, тролейбус №9 и автобус №280. Трите минават през центъра на София и се използват от хиляди хора всеки ден.

В същото време, хайки за гратисчии ще се правят с помощта на „Общинска полиция“ и СДВР по трамвайните линии №10, №20, №22 и автобуси №72 и №79. Те достигат до крайни квартали и в тях нерядко има и сблъсъци между пътуващи.

Нередовните пътници ще трябва да си платят специален билет по 30 лв., който, ако не бъде платен на място, се превръща в акт за 50 лв. с риск от административно дело.

Има няколко начина да сте изряден пътник:

  • С превозни документи, закупени от бюрата на ЦГМ, касите на метрото, пощенските клонове, тото пунктовете, магазините 345, гишетата на жп гарите и партньорски обекти – общо 570 точки в рамките на София;
  • С банкова карта в превозното средство, като над 3 валидирания се таксуват като дневна карта за неограничени пътувания с цена 4 лв.;
  • С приложението mpass, през което се купуват еднократни билети и дневни карти;
  • От водача на превозното средство само по изключение и при точно приготвена сума;