Пристигналите тази сутрин в София COVID ваксини бяха разопаковани и поставени във фризер на минус 74 градуса по Целзий. Това става ясно от кадри, изпратени от пресцентъра на МЗ. 

Фризерите постигат температура от минус 50 до минус 90 градуса и са с 845-литрова вместимост. 

Първите 9750 дози пристигнаха в два контейнера, които бяха приети в сградата на Националния център по заразни и паразитни болести. Датчикът, който е инсталиран на контейнерите и дава информация при каква температура са транспортиrани до България, беше деактивиран. Така производителят разбира, че ваксините са пристигнали у нас. Оттук нататък българските власти поемат отговорността за правилното им съхранение.

COVID ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ се нуждае от много ниска температура. Именно тук идва на помощ скъпата специализирана техника. 

Междувременно стана ясно, че в Пловдив ваксините няма да бъдат поставени в такъв фризер, тъй като не било необходимо. Те ще са в обикновен хладилник. Специалист обясни, че причината е скорошното им използване. 

У нас тази сутрин пристигнаха първите над 9700 дози от препарата, който трябва да помогне със справяне с пандемията. Заявилите до момента желание да се имунизират у нас са 45 хиляди души. 

Имунизирането започва утре за районите София, Пловдив, Бургас. А в понеделник - и за Враца, Велико Търново и Варна.