Макар и за три дни – песента надделя над вируса. В това са убедени и участници, и жури в току-що завършилия Трети национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Дунавски звезди – Силистра 2021“ в крайдунавския град.

Събитието не можа да събере силистренци в централния площад на града, както беше предвидено заради мерките. Но макар и в сградата на драматичния театър, с дезинфекционни гелове, маски, през стол и през ред – празникът се случи. Защото нищо не може да спре хубавата песен.

„Песента винаги ще надделява, над който и да е вирус, където и да било, не само в Силистра, защото без песен не може да се живее, ние винаги ще си пеем – дали навънка, дали по улиците, дали вкъщи – с вирус или без вирус – песента никога няма да умре“, каза Деян Неделчев – Икебаната, член на журито. 

„Добрата песен гони вируса – при всички случаи! Радостта, песента – това е здравето, това е имунната система, тя ще пребори нещата“, заяви Румяна Вълчанова, музикален педагог с 40-годише стаж.

А инак Националният конкурс „Дунавски звезди“, се организира за трети път в Силистра. Тази година участниците – индивидуални изпълнители, дуети, триа и по-големи вокални формации, разделени в 4 възрастови групи – бяха над сто.

А във втората вечер членовете на журито, утвърдени звезди, излязоха на сцената да покажат истинската красота на българската песен.

„Най-важното е в този момент да мислим за музика, да мислим за израстването на младото поколение, да направим моста между легендите и нашите млади колеги. Безкрайно съм щастлива, че конкурсът преминава страхотно, има много нови открития и таланти, които скоро ще видим на голямата сцена“, заяви Петя Буюклиева, председател на журито.

Затова в този конкурс победители се почувстваха всички – и наградени, и неотличени, и организатори и публика – защото хубавата песен, звучаща от талантливи сърца – е винаги победител над времето и обстоятелствата.