В благоевградското село Логодаж посрещат Бъдни вечер по стара българска традиция

На празничната трапеза винаги се слага шарен хляб, прясна питка със сода и бяла паричка. Ястията трябва да са нечетен брой.

Веселинка Бойчева е приготвила шарения хляб още през нощта. „Това е кучето, това е гроздето, това е орачо, я ги воловето, я им роговете. Знаем от старите хора, това, което се принесе на Бъдни вечер, всичко да се сбъдне, да се роди двойно, тройно, богато, пребогато да има насекъде по земята”, каза Веселинка.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен тази погача, е омесила и колачета. „Това е женско колаче, това е житен клас, понеже житото ражда, така да раждат жените, да има свет на земята. Това са мъжки колачета, на момчетата се дават”, обясни жената.

Ястията на масата са 9 или повече, така домакините са запомнили от родителите си. 

Снимка: btvnovinite.bg

Важно място на трапезата заема содената питка. „Когато се меси такава пика на Бъдни вечер, се прави содена с паричка вътре. Отсева се брашното, слага се сол, слага се сода, погасява се с оцет содата. Като се омеси, сложи се паричката, питката се сплесква е така с ръката”, поясни Веселинка.

Тя посочи, че домът се прикадява с тамян и се канят гости. След което вечерят заедно, питката се чупи и се раздава на всички на трапезата.

След края на вечерята, трапезата не се раздига, в чест на дългоочаквания гост. Днес имен ден празнува Евгени, Благородка, Божидар.

Коледарският обичай в Ямбол е на повече от век. Коледарската група е само от мъже – със саби, ботуши и шпори, които вече посещават домовете на хората. Изпълняват характерен танц, който може да се види само в този край на България.

Традицията се предава от баща на внуци, а когато пристигнат в къщите коледарите, момата си чака нейния избраник и го окичва с цветенце зад ухото.