Само преди дни в село Чавдар беше открито първото по рода си коледно село в България. Посети го и екип на предаването COOlt.

Коледният дух се настани в китното подбалканско селце още на 11 декември и ще очаква своите посетители чак до 1 януари.

По примера на Австрия и Германия то ще очарова с празнична украса, приказни къщички и добро коледно настроение.

Посетителите на коледното селце могат да се насладят на различни месни специалитети, немски деликатеси, домашно приготвен мед, разнообразни напитки и ароматно греяно вино.

Зад идеята стоят много хора, един от които е писателят Георги Бърдаров. С помощта на своите студенти той превръща село Чавдар в най-желаната спирка през най-вълшебното време от годината.

„Това коледно селце се случи, тъй като има прекрасни хора в село Чавдар, начело с кмета Григор Даулов. Много хора сме в основата на тази идея, макар че навсякъде спрягат моето име, но наистина сме много. Тъй като се радваме, че тук се случва нещо истинско и хубаво и българско и решихме да направим и този празник“, каза той.

„На Нова година ще имаме специален концерт на една много интересна група, но нека го оставим като изненада“, допълни Бърдаров.

Коледното село на България включва развлекателна и културна програма за всички възрасти, но най-вече за малчуганите. Те могат да се насладят на различни уъркшопове в местната пекарна или пък да се научат да танцуват народни танци.

Стажант-репортер: Данислава Крумова