Скандални обяви за цезарово сечение или пък аборт по желание – при това с намаление от цената, ако се прави с ваучери, се разпространяват от специализиран сайт за колективно пазаруване, насочен към услуги в сферата на здравеопазването.

Публикуваните в “ОфертоМед” обяви предлагат възможността за избор на секцио или аборт, така както се избира посещение при козметик или ваучер за почивка, например.

Офертата взриви медицинските среди и социалните мрежи, тъй като интервенцията трябва да се извършва само по преценка на лекар.

Внимание към проблема привлече и бившият здравен министър Стефан Константинов, който се обърна с остър пост във „Фейсбук” към болницата, за която се твърди, че осигурява рекламираните услуги с намаление:

Екип на bTV успя да си купи ваучер и веднага след това получи го получи по имейла за Цезарово сечение по желание от „Уни Хоспитал” в Панагюрище. От болницата „Уни Хоспитал – Панагюрище” реагираха с категорична позиция, че нямат нищо общо с въпросните ваучери, а напротив – чувстват се „жертва на корпоративни интереси или елементарна интрига.”

“Ваучерът не ми е познат. Ние работим по правилата на медицинските стандарти”, подчерта управителят на болницата д-р Лучия Добрева. „В болницата няма извършено секцио по желание на пациент, само по медицински показания”, допълни тя.

„Не сме търсени, питани, не сме давали съгласие, не сме упълномощавали никой от наше име да влиза в договорни отношения, въз основа на които да рекламира предлагане на операции, интервенции, изследвания и друга подвеждаща и непрофесионално представена информация относно извършваната от нас лечебно-диагностична дейност.

Веднага сезирахме Изпълнителната агенция „Медицински одит“ с молба за спешна проверка по случая, като същевременно ще потърсим правата си и по съдебен път. Само по този начин можем да се преборим с усещането за безнаказаност и арогантните действия на лицата, стоящи зад тази „атака“, посочват от медицинското заведение.

От сайта, където е публикувано предложението, обаче твърдят, че имат сключен договор с болница „Уни Хоспитал” в Панагюрище и че всички предложения са съгласувани с тях.

Снимка: Ofertomat.bg

Случайност или не, малко след писмото на „Уни Хоспитал” до медиите ваучерите със скандалните медицински „услуги” станаха неактивни в сайта.

Там останаха само две подобни обяви – за изследване с ядрено-магнитен резонанс.

Снимка: Ofertomat.bg

Всички публикации на сайта ни са съгласувани със страните податели на офертата, заявиха обаче от сайта, публикувал ваучерите.

„Всички оферти на сайта ни са формирани на базата на надлежно сключени, действащи договори с търговски субекти по смисъла на Търговския закон (…) Отношенията между страните имат конфиденциален характер, доколкото обвързват единствено тях и не засягат трети лица, поради което не сме в състояние да разкриваме детайли без съгласие на нашите партньори. Дейността ни е съобразена изцяло с действащото законодателство”, посочват още от екипа на сайта.

Те уверяват, че по смисъла на Закона за електронната търговия липсва общо задължение за наблюдение на информацията, но се стремят да филтрират по критерий достоверност и добросъвестност всички заявени публикации.

„В случая се подвеждат пациенти, че това е нещо, което си струва, тъй като ще минат по-евтино, ако ползват ваучери, което е недопустимо", коментира Пенка Георгиев от сдружение "Заедно с теб".

Темата продължава утре в предаването „Тази сутрин” по bTV.