Утре може да се окаже последният работен ден на 45-то Народно събрание, тъй като 6 май е почивен ден, а 7 май е една от вероятните дати за разпускането му. Въпреки това, утре в парламента се очаква да ври и кипи, защото дневният ред е пълен с предложения на партиите.

Какви са те?

- „Има такъв народ“ е внесъл като първа точка намаляването на партийната субсидия на 1 лев;
- БСП са предложили актуализация на пенсиите;
- ИСМВ - добавка от 50 лева за пенсионерите;
- ДБ предлага да се създаде Комисия, която да разследва казуса „Росенец“;
- В програмата е и осигуряване на достъп до „Спутник V“.

Първа точка в дневния ред на депутатите е промяната в Закона за политическите партии, с която субсидията им ще стане лев за глас, а приходите им ще спаднат 8 пъти.

Затова има вероятност заседанието да се провали още на дневния ред, както миналата седмица. След блокажа и разпускането на парламента обаче, поема служебен кабинет и вървим към избори, а конституционна криза няма, казват юристите.

„Конституционна криза означава два от конституционно предвидените органи поне да не функционират. В случая изборите, макар и предсрочни, няма да доведат до конституционна криза. По-скоро в момента кризата е политическа, защото няма воля за съставяне на правителство“, каза доц. Наталия Киселова.

45-то Народно събрание ще остане в историята, като най-кратко съществувалото - по-малко от месец, и най-малко заседавалото - 7 дни. То успя да приеме само един нормативен акт - Изборния кодекс.

„Но се съмнявам, че изборите могат да бъдат проведени по тези правила, тъй като има твърде много противоречия“, заяви Георги Харизанов.

Въпреки че ГЕРБ от вчера говорят, че проблемите в закона могат доведат до касиране на вота, правилата вече са факт и са влезли в сила, а време за други промени няма.

Припомняме ви, че промените в законите традиционно се приемат на две четения, традиционно - в различни дни и дори утре партиите да успеят да променят закон на първо четене, шансът да мине и на второ с всеобщ консенсус е много малък.

И още - дори да се създаде комисия, например за „Росенец“ - тя ще спре да съществува с разпускането на НС, тоест - почти веднага.

Срок за разпускането на НС обаче не е предвиден в Конституцията, приема се, че това се прави в максимално кратки срокове. Възможно е това да стане във всеки от дните до 11 май и изборите да са на 11 юли.