В помощ на медицината. До 3 месеца в София ще заработи един от 8-те европейски суперкомпютри. Машината може да помогне в борбата с редки заболявания, както и в откриването на ваксини. Благодарение на него времето за всичко това ще бъде съкратено наполовина.

„Времето е важно особено в по-специфични периоди като сегашния. Тенденцията е даден медикамент, ваксина или препарат - в бъдеще да бъде в много по-голяма степен персонализиран за предварителната оценка за повлияване на определена група от хора“, обяснява Мартин Дановски, председател на Държавната агенция за научни изследвания и иновации.  

Освен в медицината, суперкомпютърът може да намери приложение в бизнеса, земеделието и автомобилостроенето. Очаква се машината да заработи у нас от 1 юли. В момента учените правят проби на системите му. 

Достъпът до залата със суперкомпютъра е силно ограничен, а влизането и излизането става единствено с лицево разпознаване.   

Учените се надяват машината да се задържи и привлече нов изследователски капацитет както от България, така и от чужбина.

„Екипът ни води много интензивни работи с научно-изследователската дейност, така и с бизнеса. По този начин ще можем да вдигнем добавената стойност на продукти и процеси в икономиката ни“, добавя Дановски.
 
Въпросният суперкомпютър ще бъде най-мощният в Източна Европа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!