Смарт-устройства да следят движението на възрастни с проблеми с паметта, при които има риск да се загубят. 

Предложението предстои да се разгледа от общинския съвет до края на месеца. 

Повече от 10 години дядото на Мария страда от деменция. Време на изпитания както за него, така и за семейството му.

„Няколко пъти му се е случвало различни хора да го придружават обратно до дома му, водейки го по описание къде би трябвало да живее. Не еднократно, когато се връщаме с него отнякъде и заставайки пред блока, в който живее над 40 години, оглежда се безпомощно и пита защо сме тук“, разказа Мария Малчева.

Липсата на информация как да се справят е сред най-големите проблеми за близките.

„Имат тежки емоционални състояния, трудни за преживяване от близките им. Безкрайно много са и хората, които се грижат за техни роднини, и търсят  начини да знаят къде са близките им, ако излязат за малко навън“.

Затова до края на месеца Столичният общинския съвет трябва да разгледа програма за закупуването на 250 смарт устройства с вграден джипиес, чрез които роднините на хора с деменция да могат да следят местоположението им.

„Имаме GPS локация. В часовника пък има сим карта, и общината поема напълно безплатно разходите. От телефона може да се обадим на болния. Ако не вдигне - има опция, която дава възможност, въпреки че не вдига, да започнете разговор”, обясни Георги Георгиев, председател на СОС.
 
Ако предложението бъде прието, първите устройства ще бъдат купени още през месец май.

„За съжаление, има доста семейства, изгубили близките си, които никога не са намерени. Тази загуба е непрежалима, а в България няма точна статистика на изчезналите с деменция”, каза Елена Трифонова от Фондация „Алцхаймер”-България.
 
За да получи безплатното устройство, болният трябва да е с постоянен или настоящ адрес в София.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!