В „Пирогов” извършиха уникална операция на 15-годишно момче с аномалия на гръдния кош, наречена „обущарски гърди”.

Д-р Стоян Сопотенски, който е един от участвалите в процедурата, заяви, че са завършили 2014 г. с въвеждане на нов тип операция и че тя е била възможна благодарение на помощта на Фонда на лечение на деца.

При „обущарските гърди” гръдната кост, приближавайки се към гръбначния стълб, намалява разстоянието и мястото, където е разположено сърцето, което предполага неговото избутване вляво, съответно и притискане на белия дроб, а оттам неговата невъзможност за развитие.

За да се спре този процес се поставя имплант, който има различни размери и се моделира по формата, в която трябва да е гръдният кош.

10 хиляди лева струва само пластината, казват хирурзите в „Пирогов”. Цената на подобна операция в чужбина би надхвърлила 30 хиляди евро. Методът позволява и повече деца с аномалии на гръдния кош да бъдат лекувани в България

Началникът на детската клиника по хирургия д-р Росен Дребов, който също е участвал в операцията, обясни, че тя е продължила час и половина, а за възстановяването на момчето са необходими от 2 до 4 години.

Той добави, че прилагането на тази операция дава възможност децата да имат нормално развитие и нормален гръден кош.