В пика на летните горещини над 20 квартала на София са без топла вода за една седмица заради ремонт в ТЕЦ „София Изток“. Топлоподаването там ще бъде възстановено на 4 август - петък.

Ето в кои части на София сега хората разчитат на малки бойлери и бързовари или си подгряват вода с тенджери на котлона:

Снимка: auto.btv.bg

А от 8 до 10 август без топла вода ще бъдат – „Надежда“, „Банишора“, „Фондови жилища“, „Лагера“, „Хиподрума“, „Белите брези“, „Овча купел“ 1 и 2, както и „Люлин“, „Захарна фабрика“, „Обеля“ и други:

Снимка: auto.btv.bg

Ремонтите повлияват на г-жа Иванова. Бързоварът е уредът, който никога няма да изхвърли. Така тя решава проблема си, когато Топлофикация „София“ реши заради ремонт да ѝ спре услугата, за която си плаща.

„Нали трябва да се изкъпем в тези 40-градусови температури всеки ден“, казва жената.

Ако не вземете мерки, дори може да си платите за неудобството. Докато нямате топла вода по топломера „Топлофикация“ не начислява никакви сметки. Ако все пак завъртите кранчето на топлата вода, е възможно сметките ви да са по-високи, без значение, че не сте имали топла вода.

Това е така заради водомера на топлата вода, който се върти, дори когато тя е леденостудена.

От Асоциацията на топлофикационните дружества обясниха, че за периода, в който абонатите са без топла вода, суми от сметките не могат да се приспадат, тъй като такива не се начисляват, защото топломерът в абонатната станция не отчита ползване на топлинна енергия. Но ако не завъртите кранчето на топлата вода, потребената студена вода все пак ще бъде фактурирана като гореща вода със следващата изравнителна сметка от топлинния счетоводител.