В Бургас почитат паметта на Ваня Костова. През целия ден от всички културни институции в града звучат нейните песни.

Под символа на града - часовникът, е оформен специален кът, където всеки може да остави цвете за звездата на българската естрада.

Снимка: bTV

Ваня Костова си отиде вчера, малко след като навърши 64 г., но десетките песни, които изпя с вълшебния си глас, остават. Музикалната ѝ кариера започва в началото на 80-те със създаването на „Тоника СВ“. 

Снимка: bTV

"Ваня трябва да бъде запомнена с начина, по който интерпретираше, тя не танцуваше на сцената, не бродеше наляво-надясно. Тя стоеше на едно място и вълнуваше хората с гласа си не с движенията си. Гласът ѝ беше дори философски, дълбок, непостижим глас. Публиката ѝ вярваше и пееше с нея", разказа композиторът Стефан Диомов.

Те раждат хитове, като „Приятели“, „За старата любов“, „Обич“, „Звезда“ и още десетки, изпети само от Ваня, сред тях и вдъхновени от стиховете на Петя Дубарова. 
 
„Ваня беше и дълбоко вярваща, вярвам че сега е на по-добро място, със сигурност ще остане празнота“, добави Теодор Шишманов от „Тоника СВ".

Мими Иванова си спомня с любов за своята приятелка Ваня. „Ужасно много ще ми липсва! Всичко, което изпееше излизаше от душата й“, казва тя.

Снимка: bTV

Преди седмица във Велико Търново Ваня Костова изнесе последния си концерт, а на 1 август в Летния театър в Бургас незабравимите ѝ песни ще бъдат изпети в нейна памет.