В отговор на зачестилите катастрофи държавата създава Национален координационен център за безопасно движение по пътищата. Само от началото на месеца жертвите на пътя са 59.

Новата структура ще бъде разположена в сградата на МВР. Денонощно ще реагира на сигнали за усложнена пътна обстановка и лоши метеорологични условия. Ще обедини представители на полицията, Пътната агенция, Спешна помощ и пожарната.

„Ще сведе времето за реакция до минимум при различни ПТП-та. Бързо ще се отстраняват нередности, които ще бъдат констатирани”, обясни вътрешният министър Младен Маринов.

Центърът ще събира информация при катастрофи и ще насочва патрулите. Негов ръководител ще бъде МВР.

„Идеята не е кой да ръководи и да разпорежда на другия, а да се вземат адекватни  и правилни решения, за да не губим време и да спасим човешки живот”, поясни комисар Росен Рапчев, директор на отдел  „Пътна полиция” в ГДНП.

От Българското обединение на шофьорите се обявиха против това МВР да ръководи новата структура.

„Ние създадохме чисто нова агенция по пътна безопасност. Защо тази агенция, която ще прави анализите на настъпилите пътни инциденти, не поеме и този център и тя, с ръководната си роля отгоре, да може да упражнява върху всички институции по-долу как да действат”, попита Христо Радков, председател на УС на Българско обединение на шофьорите.

За новия орган няма да се отпуска допълнителен бюджет и да се назначават нови служители. Очаква се да заработи до половин година.