Колко голяма ще е втората ни пенсия от частния фонд? Отговорът на този въпрос дават електронни калкулатори, които вече са достъпни на интернет страниците на повечето осигурителни дружества. 

За втора пенсия в универсален пенсионен фонд се осигуряват родените след 1959 г. В момента те са малко над 3, 8 млн. души. 

От септември тази година фондовете вече изплащат вторите пенсии.
Към момента се плащат на около 1700 души, а всеки, на когото му предстои пенсиониране, може да изчисли, при определени условия, колко ще получава. 

Силвия е сред хората, които се осигуряват и в частен фонд. И така ще получава две пенсии. 

"От рано човек трябва да знае къде се осигурява и какво предстои", каза тя. 

В калкулаторите на фондове отбелязвате кога сте родени и на каква сума се осигурявате, и колко пари сте натрупали в партидата си до момента.

Някои калкулатори изискват да посочите и процент, с който предполагате, че ще расте осигурителният ви доход. Попълва се и доходността на самия фонд. Нея може да я проверите на сайта на фонда или на този на Комисията за финансов надзор.

„Една доходност от около 2-3 % е реална доходност, която бихме постигнали в УПФ, независимо от състоянието на пазара в годините“, обясни Силвия Лазова, експерт „планиране и анализи“ в пенсионноосигурително дружество.

Така, за жена на 43 г., осигуряваща са на 1500 лв., с 11 хил. лв. натрупани в паритдата - калкулаторът показва очаквана 270 лв. пожизнена месечна пенсия. Такава електронна услуга има и Националният осигурителен институт.