Третият мандат е теоретичен.

Това коментира пред българското национално радио председателят на стратегическия съвет към президента проф. Александър Маринов.

Професор Маринов смята, че има две възможности - или "Има такъв народ" да преразгледа сегашната си позиция, или да се избере правителство с третия мандат с въздействие върху кворума в народното събрание, но това би бил слаб политически вариант.

Снимка: bTV

"Много по-голяма е вероятността да се отива на нови избори. Въпросът е не просто на кого ще бъде даден мандатът, а дали останалите ще се споразумеят за практическо действие с политически успех. Бих посъветвал да се проведат пак консултации, за да е ясно какви са техните нагласи пред лицето на третата възможност и да се вземе решение по политически и репутационни съображения", заяви председателят на съвета за стратегическо развитие.

Председателят на комисията по конституционни и правни въпроси от ИТН определи парламента като "царство на лицемерието". Той е категоричен, че отговорността е на останалите 5 парти със 175 депутати.

Андрей Михайлов обаче не затвори вратата към партиятата с третия мандат. 

"Ключът в момента е в останалите 175 народни представители. "Има такъв народ" положи всички усилия, нека видим дали останалите 5 формации ще съставят правителство", каза той.

Михайлов допълни, че от партията ще изчакат, за да видят на кого ще бъде връчен третия мандат, преди да коментират какви ще бъдат техните по-нататъшни действия.

Същевременно пред БНР заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов заяви, че според него липсата на диалог е довела парламента до това състояние и според него тази тежка политическа криза може да стане икономическа.

Снимка: bTV

"Ние винаги сме били конструктивни и отворени за разговор. Тази липса на последователност и неспазване на правилата на демокрацията доведе до тук", обяви Митов.