Европа посреща турския президент във Варна. Резиденция Евксиноград, където ще се проведе срещата между председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, председателя на Евросъвета Доналд Туск, българския премиер Бойко Борисов и Реджеп Ердоган, е под блокада. На този фон срещу посещението на Ердоган във Варна се провеждат протести, протестна акция имаше и в столицата.

Според анализатори този формат е понижение на Турция в очите на Европа. Предишните две срещи на върха са се състояли в Брюксел и в присъствието на 28-те министър-председатели на страните членки.

По отношение на разговорите очаква се Европа да постави искането да се спазва споразумението за бежанците. Турция ще поиска по-ниски митнически тарифи, безвизово придвижване на турските граждани, което обаче е свързано с поправки в законите за тероризма. Няма да отстъпи от искането за постоянно членство. Вчера Ердоган заплаши, че ще предостави доказателства, че Европа поддържа терористични групировки, които се бият на страната на кюрдите в Сирия.

Въпросът за овъзмездяването на тракийските бежанци ще стане ясно дали ще бъде поставен по-късно днес.

По обяд започна протест във Варна срещу Ердоган, организиран от партия „Възраждане”.

Снимка: БГНЕС

Повече за исканията им вижте във видеото:

Плакати срещу Ердоган имаше в София – на "Моста на влюбените"

Снимка: bTV
и във Варна – на пътя за Евксиноград.

Снимка: bTV