Два месеца до посещението на папа Франциск у нас. Това е втората визита на глава на римокатолическата църква в България. Преди 17 години папа Йоан Павел Втори посети страната ни, а визитата му беше изключително важна за България, защото прекрати окончателно т.нар. "българската следа" при атентата срещу него.

Снимка: btvnovinite.bg

Папа Франциск - първият папа с неевропейски произход за последните 1200 години, ще бъде на Балканите между 5 и 9 май в България и Северна Македония. У нас ще бъде между 5 и 7 май и освен София, ще посети и Раковски - градът с най-голямата католическа общност у нас. 

Там вече тече трескава подготовка за визитата на папа Франциск. Той ще дойде на втория ден от посещението си. Вече е ясна и редварителната му програма. Според нея първите му срещи ще са с премира и президента. Все още не е ясно какви ще са мерките за сигурност и какъв ще е достъпът до папата.

Снимка: btvnovinite.bg

Андрей и съпругата му Райна се вълнуват отсега. Той поддържа сайт, където качва всичко около посещението на главата на римокатолическата църква.

„За всеки един католик това да види папата, да участва от близко в молитва с него, е едно невероятно чувство”, казва Андрей.

Двамата са виждали папа Фринциск в Рим, след което се случило чудо.

„За нас беше едно целенасочено посещение. Бяхме го посветили на това да се молим да имаме детенце и на следващата година забременях”, разказва Райна.

За първи път Франциск ще може да бъде видян на площада пред президентството, малко след пристигането си. За мотото на гостуването му "Мир на Земята" вече има лого. 

Снимка: btvnovinite.bg

У нас папата ще посети и бежански център. Ще има и традиционна молитва в пространството между храм-паметника „Александър Невски” и храма „Света София". Тя ще бъде отправена от него към целия свят и ще бъде излъчена в целия свят

В църквата „Пресвето Сърце Исусово” в Раковски Франциск ще причастие на 200 деца. В нея сега тече ремонт. Той трябва да приключи този месец. Среща с католическата общност ще се състои в църквата в квартал „Секирово”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!