България на прага на четворна коалиция във властта. Преговорите за бъдещия кабинет, водени от победителя на парламентарните избори "Продължаваме промяната", са в ход.

Разговори ще има с БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”. Министри от служебния кабинет са сред спряганите за редовен, ясна е и една от номинациите за външното министерство.

Снимка: bTV

Политическата интрига постепенно започва да се разплита по всички линии. Вече са ясни както преговарящите партии, така и няколко от имената на бъдещите членове на правителството.

Даниел Лорер е номинацията за външен министър.

Николай Събев за транспортен, а на професор Николай Денков е предложено да запази позицията си на образователен министър.

ИТН, ДБ и БСП ще участват в преговорите, като преговорният екип на левицата още е неясен заради рокадите в партията. Но - намеренията са за четворна коалиция и конфигурация на властта.

Кирил Петков е предложението на ПП за премиер. Обсъждат се и имена на министри.

„Ние не крием както за мен за външно, така и за Николай Събев за транспорта така и за Николай Денков, но всичко предстои да обсъдено с партньорите“, каза Лорер.

Снимка: bTV

Партньорите са ДБ, ИТН и БСП. Социалистите потвърдиха желанието си за участие.

„В събота един от въпросите на пленума ще бъде преговорният екип“, каза Крум Зарков от левицата.

„Демократична България“ вече официално съобщиха, че преговарящ ще е Христо Иванов, който е в оставка, но получи преговорен мандат. Намерение да се включи в процеса обяви пред БНР и лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.

Снимка: bTV

"Един умен човек прави компромиси – целите трябва да бъдат изпълнявани, човек не трябва да бъде краен. Ще направя всичко възможно да има правителство."

БСП ще каже преговорния си екип след пленума в събота. Тогава ще се обсъжда и как ще бъде избран нов председател. В Тази сутрин по bTV Зарков не отхвърли възможността да е претендент.

„Получавам последните дни доста сериозна подкрепа и доста удари. Ще реша, когато бъде отворена тази процедура“, заяви Зарков.

А лидерът в оставка Корнелия Нинова в пост във „Фейсбук“ заяви, че по нейн адрес се сипят лъжи.

Снимка: bTV

„Новата опорка е, че съм се договорила с Гешев и че когато прокуратурата нахлула в президентството - съм се скрила. Но архивите говорят и казват истината.“

От ПП обявиха, че преговорите вероятно ще влязат в решителна фаза в средата на другата седмица.

Преговорният процес ще бъде открит и ще се излъчва онлайн, съобщиха още от ПП. Той ще завърши с подписване на коалиционно споразумение, което ще е изключително подробно и детайлно.

А междувременно от ГЕРБ потвърдиха за bTV, че Бойко Борисов отново няма да е депутат. За трети пореден парламент той ще се откаже от мястото си, след като влезе и от София, и от Пловдив.