Всяка година стотици хора се обявяват за издирване, като повечето от тях са намирани. Оказва се, че нерядко зад изчезването стоят емоционално взети решения. Точно такава e и историята на 20-годишният Мартин Георгиев, който вчера беше открит на столичната ЖП гара.

За изминалата година за издирване са обявени 839 български граждани, открити са 736. Данните са на МВР, откъдето уточняват, че понякога един човек може да бъде вписан за издирване няколко пъти - в случаите, когато за едно лице се подават няколко сигнала.

Така, на практика, не може да се каже точната цифра на безследно изчезналите през 2022 г.

Мартин Георгиев ще влезе в статистиката за тази година. По информация на bTV пред разследващите той е казал, че не се е прибрал и е спрял да вдига телефона на родителите си, защото се е скарал със своята майка.

Малко след като родителите на 20-годишния Мартин подават сигнал, че той е изчезнал, униформените успяват да се свържат с него, научи bTV. На тях той казва, че се е скарал с майка си. Понеже е пълнолетен, те не могат да го принудят да се върне.

Момчето не отива и до районното, за да се отпише като изчезнал, каквато е процедурата. И така до вчера, когато жена го вижда на столичната жп гара, снима го и изпраща снимки на майка му.

“Олекна ми страшно много, че е жив, че е здрав и че е някъде“, заяви София Георгиева.

Към мястото отиват и полицаи, и кръстниците на момчето.

Пред bTV майката на момчето казва, че не са се карали. По време на последният им разговор обсъдили проблеми в университета.

“Предният изпит ми беше казал, че не го е взел. Просто му казах, че животът не е лесен. И това е”, заяви майка му.

Дори невинна забележка понякога може да е причина за бягство, казва криминалния психолог Тодор Тодоров.

„Много хора, които изпаднат в моментна емоционална лабилност, могат да предприемат подобни ходове. В немалко от случаите става дума за емоционално взети решения. Неразбирателства в семейния кръг“, добави той.

Криминалният психолог допълва, че обикновено още при самото изчезване може да се направи предположение за причината. Така например - шансът хората, които нямат лоша среда или пък  интереси, които да ги поставят в риск, да са жертви на престъпление, е минимален.