Държавните зрелостни изпити за дванадесетокласниците тази година са на 19 и 21 май. 

В „Тази неделя“ директорът на 119-то училище в столицата и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов обясни, че матурите за втори път ще се проведат в пандемична обстановка. 

„Учениците трябва да бъдат много спокойни, ден по-рано да проверят къде са разпределени, за да не се получи разминаване. Да нося със себе си служебната бележка, документ за самоличност и черен химикал“, посъветва директорът. 

По думите му ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки – температурата на зрелостниците ще се измерва преди да бъдат допуснати до изпитните зали, осигурена е дистанция, като учениците ще бъдат по-малък брой в класните стаи. 

Относно зрелостниците под карантина, Стаматов заяви, че е осигурена организация, при която и те да положат матурите – ще бъдат в отделна стая – до 5 ученици. 

Директорът на Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в Министерство на образованието Евгения Костадинова обясни, че към 14 май поставените под карантина абитуриенти са 11, а болните са петима. 

Контактните трябва да се придвижат до изпитните зали с личен транспорт, няма изискване за отрицателен PCR тест, а МВР и РЗИ ще бъдат уведомени, че лицата няма да бъдат на посочените от тях адреси. Квесторите на карантинираните абитуриенти трябва да са ваксинирани. 

„На голяма част от тези ученици ще изтече карантината до датата на изпитите. Тук говорим за карантинираните болни или контактни твърде хипотетично, защото нямаме яснота дали тези ученици ще бъдат допуснати до ДЗИ и дали ще пожелаят да се явят на такива. Броят е пренебрежимо малък, така че това не бива да буди притеснение“, коментира Костадинова. 

Тя припомни, че миналата година по време на матурите не е имало болни или карантинирани зрелостници. Тази година абитуриентите, които поради влошено здраве няма да имат възможност да се явят – ще могат да положат изпита в края на месец август – 26 и 27. 

„Надявам се, че това няма да им попречи да кандидатстват в университет, защото приемането във ВУЗ-овете у нас тече в един по-продължителен и други години, явявалите се през август, са успявали да намерят своето място за продължаване на образованието си“, каза тя и допълни, че не би трябвало да има проблем и при тези, които искат да учат в чужбина. 

Абитуриентите Александър Ботьов и Славчо Абрашев от 119-то училище разказаха, че не се притесняват за предстоящите матури. По думите им онлайн обучението не е затруднило подготовката им и се чувстват уверени в знанията си. 

„Пазя се, надявам се и другите да го правят. Не се притеснявам, че ще се заразя, защото останаха броени дни. Засега всичко е наред“, заяви Александър, а Славчо допълни, че в техния випуск е имало карантинирани, но задължителната изолация за тях вече е приключила.