В събота е ден за размисъл преди балотажа. По-малко от денонощие остава до втория тур на президентските избори у нас. Забранени са политическата агитация и оповестяването на данни от социологически изследвания до края на изборния ден утре.

Междувременно в секционните избирателни комисии тече трескава подготовка по приемането на изборните книжа и машините за гласуване, както и по оборудването на помещенията, където ще се извършва вотът.

Снимка: btvnovinite.bg

В утрешния ден ще се гласува в 12 990 секции в страната, от тях в 9399 ще има машинен вот, а в 2121 ще се гласува с две устройства. 750 са секциите в чужбина. Зад граница са изпратени 335 машини.

От Централната избирателна комисия не очакват затруднения при раздаването на изборните книжа и транспортирането на машините до секциите в страната.

Снимка: btvnovinite.bg

В 24 РИК-София са раздадена материалите за изборите на секционните комисии. Зам.-председателят на районната комисия Валери Цолов посъветва членовете на СИК да не бързат с попълването на протоколите, за да се избегнат грешки.

В столичното 14 СОУ подготовката за изборния ден започна рано сутринта в събота. Ангажираните с вота обясниха, че очакват висока активност, допълват, че машините са облекчили работата им.

Устройствата ще се диагностицират на място пред двама души - членове на СИК. В секциите има дезинфектанти и ръкавици за избирателите. След подреждането, секцията се запечатва и подписва от трима членове на комисията.

Снимка: btvnovinite.bg

На места в чужбина все още не са получени бюлетините. По-късно днес ще стане ясно в кои държави може да има забавяне на изборните книжа. На тях ЦИК ще изпрати специални указания.