Преди старта на новата учебна година – училищни директори застраховат персонала си срещу коронавирус. 52-ма учители от столичното 107 ОУ „Хан Крум“ вече със сключени полици, които покриват риска да се разболеят. 

За госпожа Зайкова, която преподава природни науки, застраховката срещу коронавирус означава по-спокойна работна атмосфера през новата учебна година, която започва присъствено.

„Това успокоява нашите страхове от евентуално заразяване, от евентуално последващо лечение в болнично заведение, така че тази застраховка за нас означава и грижа за учителите“, допълни преподавателката.

Директорът на столичното 107 ОУ Данко Калапиш е категоричен, че повече работодатели трябва да застраховат служителите си с тази услуга.

„Застраховката покрива множество рискове, един от които е COVID-19. Покрива болнично лечение, покрива следболнично лечение, покрива други рискове, свързани както с COVID-19, така и с различни други заболявания, включително и злополука. Цената на човек е 10 лв., която е платена от бюджета на училището, цялата цена е около 560 лв. за всички застраховани, което е една приемлива цена“, обясни директорът на учебното заведение.

От Асоциацията на българските застрахователи не са отчели ръст на застраховките срещу коронавируса, но съветват хората да внимават при сключването на подобна застраховка.
„СамиятCOVID, като пандемичен риск, много често е изключен от покритието на някои застрахователи, но при други – може да го видите включен. Хубаво е хората, които се интересуват от купуването на застраховка „Коронавирус“, да се информират, когато я купуват дали този риск е покрит или не“, предупреди Нина Колчакова от Асоциацията на българските застрахователи.

А за колектива от столичното 107- мо училище, освен болнично лечение и последващо възстановяване, застраховката, включва и изплащане на обезщетение в размер на 3000 лв. при летален изход от вируса.