В здравното ведомство бонуси не са раздавани. Всички икономисани средства са отишли за увеличение на заплати на работещите в спешните центрове, в държавните психиатрични болници и в кръвните центрове. Това заяви министърът Десислава Атанасова след откриването на обновено отделение по гастроентерология във варненската болница „Света Анна”.

По думите й общо с над 32% е увеличението на заплатите на хематолозите в страната – „спазено обещание”.

„Аз спазих думите си и считано от 1 януари 2013 година с още 16,6% са увеличени заплатите на работещите във всички кръвни центрове в страната, не само във Варна. Вече увеличението за тях е с над 32% считано от 1 ноември 2012 година”, каза Атанасова.

Тя подчерта, че въпреки проблемите, „решихме въпроса в момент на криза, когато съкращавахме капиталови разходи, вложихме ги в това хората да бъдат наистина добре възнаградени за труда си”.

Здравният министър изтъкна, че администрацията й ще осигури 1 млн. лева за закупуването на ядрено-магнитен резонанс във варненската болница. Предстои да бъде обсъдено и какви тестове на системата трябва да бъдат направени на циклотрона в болница „Света Марина”, както и какви технологични срокове са необходими това високотехнологично въведение да започне да функционира, поясни още Десислава Атанасова.