Външните министри на България и Северна Македония - Теодора Генчовска и Буяр Османия подписаха двустранен протокол - част от преговорния процес за еврочленство на югозападната ни съседка. 

Вчера македонският парламент прие така нареченото френско предложение, което дава мандат на правителството да започне присъединителните преговори. Това се случи след бурни тридневни дебати и масови протести в Скопие. Македонското правителство може да започне същинските преговори с Брюксел едва след като Скопие промени Конституцията и впише българите в нея.

Днешният протокол конкретизира сроковете и темите, по които Северна Македония трябва да предприеме конкретни стъпки. Сред тях са исторически спорни въпроси, промени в учебниците по история, премахване езика на омразата.

Според Теодора Генчовска днешната среща е била изключително полезна.

"Това, което трябва да се направи оттук нататък, е на база на постигнатите споразумения и договорености. Те да бъдат претворени на практика. Това е изключително сериозен ангажимент и на двете държави. Най-важното днес беше подписването на втория протокол между България и РСМ", каза още тя.

Османи смята, че с този документ се слага ново начало в нашите двустранни отношения. Той очаква и сериозна подкрепа от страна на България по пътя на евроинтеграцията на РСМ. 

Според решението на българското Народно събрание от 24 юни подписването на протокола е условия България да одобри Преговорна рамка за РСМ. Очаква се следващата седмица да се проведе първата политическа междуправителствена конференция Северна Македония - Европейски съюз в Брюксел. Реалните преговори обаче се предвижда да започнат след като Северна Македония промени конституцията си и впише българите в нея наравно с другите народи.