Във врачанския квартал „Кулата“ издигат нова църква, като местните хора отделят от залъка си, за да завършат богоугодното дело.

Снимка: bTV

Сградата е издигната с помощта на общината. Най-големият благодетел е местен жител, който дарил мястото и 20 хил. лева за стенописите. И продължава да дава.

Местните се гордеят, че още един човек сред тях, роден в „Кулата“, помага, творейки вътрешната красота – зографът Йордан Христов.

Снимка: bTV

„В едни такива години, когато всичко по две по три се разцепва, искаме да си направим един хубав православен храм“, казва той.

Снимка: bTV

Художникът избягва тъмните цветове при представянето на библейските сцени, защото „на човек доста му е черно навън, та и в храма да му е“.

Снимка: bTV

За довършването на Божия дом са нужни още 40 хил. лева.

„Събираме пари, кутията е отвън, тетрадката е отвън, кой колко има на сърце – дава, но не може да ги съберем“, казва Петър Григоров, който е член на църковното настоятелство.

Снимка: bTV

„Надяваме се с помощта на дарители да се довърши иконописването, иконостаса, който още не е направен, и изобщо обзавеждането на самата църква, за да може тя да отвори врати“, добавя кметският наместник на квартала Даниела Чобанова.

Надеждите са храмът да бъде осветен най-късно в началото на септември, на големия празник Рождество Богородично, чието име ще носи.

Дарителска сметка за набиране на средства за храм „Рождество Богородично“, кв. „Кулата“, Враца:
СИБАНК
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG59BUIB98885051891500