Здравният министър поиска всяка област да обособи болница само за COVID-19 пациенти и такава без. По-голямата част от местните щабове му отказаха.

От 18 области са отговорили на проф. Ангелов, че няма как да направят такава реорганизация. Това показа проверката на екипите на bTV по места.

Ето и кои са районите, в които няма да има отделни болници за коронавирус. Това са Варна, Добрич, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Пазарджик, Ямбол, Сливен, Хасково, Видин, Монтана и Русе, Шумен, Търговище и Силистра. Там няма и чисти зони.

Причините местните щабове да откажат на министъра - липсата на персонал и това, че инфекцията вече е в болниците, които нямат алтернатива и лекуват и други проблеми.

В София също са решили - болница, която е само за COVID, не се предвижда. За "чиста" е предложена ИСУЛ.

Пловдив определи „Св. Мина“ като COVID болница още преди 9 дни, но там има остра липса на персонал - едва 10% от медицинските работници са съгласни да я обслужват, поради което общината отпусна още средства. Чистите болници в областта са 4.

В Бургас решават утре. Чисти от коронавирус ще станат Кардиологичната и Очната, както и болницата в Средец.

Във Враца също нямат достатъчно специалисти за такава крачка, но пък три лечебници остават чисти - онкоцентърът и болниците за долекуване в Роман и Мездра.

В Разградско болница само с коронавирус ще бъде тази в Исперих, но при по-голям ръст на заразените, а чиста - в Кубрат. 

В Благоевград има COVID болница, но с две чисти отделения - родилното и детското. Болница изцяло без COVID ще е съседната частна.

В Смолянско засега не се налагат промени.