Точно седмица преди 15-и септември, образователното министерство обяви правилата за новата учебна година в условията на епидемия. Маските няма да са задължителни за децата в предучилищна възраст. Те няма да се изискват и в 1 до 4 клас, когато децата са в час, но ще са задължителни в общите помещения и в междучасията.

В тази ситуация обаче - класните стаи ще трябва да бъдат проветрявани поне два пъти по време на часа, и поне за 1 минута.

За учениците след 5 клас - предпазните средства са задължителни навсякъде. Учителите ще могат да са без маски по време на час, но само ако се спазва дистанция от метър и половина между тях и децата.

Същото правило важи и за часовете по физическо на закрито - при редовно проветряване, и ако пространството се ползва само от 1 паралелка. 

Остава принципът за преминаване към ротационно обучение при 10% ученици със симптоми на COVID, или много заболели преподаватели.

При ротация първи преминава към онлайн обучение випускът с най-много заразени или контактни.

Снимка: btvnovinite.bg

Родители, учители и лекари са обезпокоени как ще протече тази учебна година заради делта-мутацията, която засяга повече деца. В момента в болница се лекуват 57 деца - заели над една от трета от педиатричните легла за пациенти с COVID, а под домашна изолация са още 1 700.

Едва под 1.5% от децата в България между 12 и 17 години са напълно ваксинирани. Надеждите все пак са за максимално присъствена учебна година, но не всяка цена.

Снимка: btvnovinite.bg

Семейството на Ваня Чучуркова решава да ваксинира и децата си срещу коронавируса.

„Доста тежко боледувахме със съпруга ми. Смятам, че да  предпазя децата си от такъв тип боледуване, ваксината е най-правилно решение“, казва жената.

Ваня смята, че ваксината ще й даде спокойствие преди 15 септември. Разчита и на максимално присъствена учебна година.

Заради увеличаващия се брой заразени деца през тази вълна категоричната препоръка на д-р Деница Даскалова е всички, които нямат противопоказания, да се ваксинират.

„Имаме деца, които по принцип не могат да се ваксинират заради медицински противопоказания. Грижата за такива деца е на цялото общество. Колкото повече от нас са ваксинирани, толкова повече ще пазим тях.  За да имаме едно напълно протективно общество, трябва да имаме над 90% имунизация“, смята лекарката.

Според д-р Даскалова макар и логично от медицинска гледна точка, носенето на маски в училище е трудно приложимо. Наблюденията на експертите са подобни. Улеснение е и възможността да се преподава без маска.

„При малките ученици имаме един непосредствен контакт с учителя, дори майчински, в първи и втори клас. Там не ми се струва адекватно носенето на маска“, отбелязва зам.-директорът на 18 СУ „Уилям Гладстон“.

Ориентир за родителите е примерен списък със заболяванията, при които министерството на образованието препоръчва  детето да учи дистанционно.

Важна информация е, че децата могат да се обучават в онлайн среда по желание на родителите. А към изцяло дистанционно обучение ще се преминава при над 500 заразени на 100 000 души.