Времето, прекарано със семейството и спазването на традициите, са най-важните неща за българите по време на празници. Това сочат последните данни на социолозите от "Тренд".

Традицията може да е лична. Може да бъде и рядка. Но смисълът на традициите е да обединяват повече хора. Украсяваме домовете си и разменяме подаръци за Коледа, но това нашите традиции ли са?

"Не, това не е част от традиционното общество. В традиционното ни общество трябва да се съберат всички около трапезата, да бъде подготвена тя по съответния начин", разказа пред bTV Иглика Мишкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН.

Елхите и играчките идват у нас през западната култура, както и празнуването на рождените дни. Само допреди 100-на години значимият празник е бил именият ден, а не рожденият.

"Привнесоха се едни нови елементи в нашата празничност, които нямат нищо общо с нашата традиция, но те се изживяват и възприемат почти като традиционни - Хелоуин, Свети Валентин, които нямат общо нито с православната, нито с фолклорната традиция. Но моите наблюдения са, че те се утвърждават и имат вече своето място в българската празничност“, заяви фолклориста проф. Владимир Пенчев.

Въпреки това според етнолозите в последните години има завръщане към народните традиции и тенденция за отбелязване на празниците по автентичен начин.

Гледайте документалния филм на Денислав Борисов "ТРАДИЦИИТЕ - Минало, настояще, бъдеще" тази вечер в bTV Репортерите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!