Ученици от професионалната гимназия в Силистра са приели като своя кауза да помагат на бабите и дядовците от Дом за стари хора с физически увреждания в с. Айдемир. Това е история за едно трогателно приятелство между хора, чиято разлика във възрастта е над половин век.

Гостите са на 15 и 18 години от земеделската гимназия „Добруджа” в Силистра, а домакините –  80-годишните обитатели на Дома за възрастни с физически увреждания. Учениците често идват тук, за да засаждат билки и да си говорят с бабите и дядовците. Миналата есен са боядисали и пейките в двора.

„Избрахме да насеем босилек в Дома за стари хора по простата причина, че той гони комарите и през лятото те могат да остават до по-късно отвън. Донесли сме три вида босилек – обикновен, червен и лимонен босилек”, разказа ученикът Петър Хвърчилов. 

Децата са от клуба към гимназията „Аромат за здраве”, където произвеждат билки, използвани за аромат, за подправки или в здравословни рецепти. Възрастните им помагат и оставят инициалите си върху направеното за спомен.

Снимка: btvnovinite.bg

„Бяхме се ангажирали да изплетем и зашием торбичките, в които ще се сушат билките. С удоволствие направихме 20-30 торбички. Много са емоционални, това толкова ги радва. Разплаква ги, защото в тези деца те виждат своите внуци и правнуци”, отбеляза Албена Стоянова, трудотерапевт в дома. 

„Хубаво е като идват. Нека да се учат отсега да работят, да се учат на труд. Да са живи и здрави, да гледат най-важното – училището, и по-често да идват”, каза Велико Гочев, обитател в дома. 

Макар че не са завършили специализирана гимназия, животът е дал на възрастните хора достатъчно опит и сега те го предават на младите си приятели. 

И възрастните има какво да научат от младите земеделци.

Миналата есен младежите от Силистра са боядисали и пейките в двора. А за бабите и дядовците остава надеждата, че учениците ще ги посетят отново възможно най-скоро.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!