Нов COVID рекорд у нас от началото на пандемията. 12 399 са новите случаи на заразата за последното денонощие. Това е най-големият брой новозаразени за денонощие от началото на епидемията у нас. Процентът положителни проби достигна над 28 на сто от направените тестове.

Броят на настанените в болница се запазва висок. Починалите от инфекцията са 73.

Общата заболеваемост за страната се повишава до 1582 на 100 000 спрямо 1505 вчера. Област Хасково преминава прага 1000 заболели на 100 000, а област Търговище минава от червената зона в тъмночервената.

Заради високата заболеваемост в едно от столичните училища в клас влязоха децата само на една паралелка.

Внукът на Георги Димитров е сред малкото ученици, които се обучават в клас в 81-во училище. „С изненада разбрах, че Венера Илиева е единствената, която е успяла да пробие да вкара децата в клас“, казва той.

За последните две седмици заболеваемостта се покачва и се е наложило заместване на болни учители по над 10 часа дневно. „Нямаше как в продължителен период от време да осигурим заместници по всички предмети. Ситуацията е такава, че или трябва да избираме здравето, или обучението“, коментира зам.-директорът на училището Мартин Симеонов.

От над 1000 деца в това училище, в клас са едва 14. Ваня Боева е сред учителите, които сега преподават пред екрана. „В последните седмици колегите боледуват доста и се наложи заместване по цял ден, почти по 14 часа дневно“, казва тя.

Венера Илиева е единственият учител, който в момента преподава присъствено. „Аз преподавам само на една паралелка и така е по-лесно присъственото обучение, отколкото в по-горните класове“, казва тя.

За момента ситуацията с COVID леглата и за възрастни, и за деца е спокойна, увериха от областната управа.

 

В детските градина в столицата 6% от групите са карантинирани, при педагогическия персонал броят на установените положителни проби с COVID-19 е 5 на сто.

В полунощ влиза в сила мярката за заведенията в София, при която те трябва да са затворени след 22 часа и да работят с 50% капацитет. Предстоят и проверки от СДВР. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!