От години хората на улица „Теменуга“ в старозагорското село Горно Ботево живеят в кал. За да могат да стигнат до къщите си, местните купуват със собствени средства чакъл, а през лятото сами косят и обезпаразитяват тревата, за да има къде да играят децата им.

Улицата никога не е виждала асфалт.

Снимка: bTV

От пет години хората молят управата на селото за помощ заради окаяното състояние на улицата. Кметовете се сменили, помощта не дошла.

„Където и до които инстанции съм се обърнал, никой никакво внимание не обръща. Тука всичкото се прави на частни начала – купува се чакъл, превозът се плаща от нас, на ръка се разстила и се плаща на хора да се разстила на ръка“, казва Георги Тодоров.

Снимка: bTV

Павлин Пенчев вече два пъти настила пътя до дома си, но чакълът потъва с времето, водата няма къде да се оттече.

Хората от улица „Теменуга“ не са правили разчет колко им струва досега осигуряването на достъп до домовете им. Но искат да се направи път, дори да не е асфалтиран, стига да има дренаж.

Снимка: bTV

„Всеки един си плаща, както може да си плаща, данъците. Предполагам, че трябва да има път, по който да си стигне до къщата“, казва Павлин Пенчев.

Снимка: bTV

„Пари няма“ – с това изречение кметът на Горно Ботево Петко Петков описва причината за състоянието на улица „Теменуга“.

През октомври миналата година община Стара Загора актуализирала списъка на населените места, където да се докара фрезован асфалт. Кметът на Горно Ботево бил 20-и в него.

За другото възможно решение – няколко камиона чакъл от кариерата на 15 километра от селото, също трябвало позволение от кметството.

Снимка: bTV

„Той пак струва пари, трябва да запитаме общината“, казва кметът. И обещава да отправи запитване.

От Община Стара Загора заявиха, че са наясно с проблема на хората от улица „Теменуга“ в Горно Ботево. Секретарят Делян Иванов се ангажира пред bTV проблемът да бъде решен до няколко седмици.

Вижте повече във видеото: