В десет населени места у нас днес гласуват извънредно за кмет. Оспорвана е битката във врачанското село Ракево, където кандидатите са излъчени от двете най-големи партии.

Спокойно премина частичният вот там, висока е избирателната активност. Гласували са 700 от общо 800 избиратели. Интригата беше заради един от кандидатите, който вече е бил кмет, но е бил отстранен принудително заради влязла в сила условна присъда за зърнена афера и причинена щета на кооперация в размер на над 80 000. Към момента той вече е реабилитиран и може да се включи в битката за поста.

Освен в купуване на гласове, пред изборната секция от едната партия обвиниха представители на другата, че агитират. С пръст се сочеха и избирателите, които стъпват в Ракево само за избори.

Освен с осъждан кандидат, селото се прочу с наркоафера. Преди броени дни полицията откри цяла нива с канабис в района.

Заедно с наркоаферата, още една е в устата на хората. От няколко години с европари селото си има спортна площадка. Тя обаче не се използва, входът й е заключен с катинар и е обрасъл с трева.

Обектът на стойност 85 хиляди лева не е довършен и предаден по правилата и се смята дори за опасен.

Засега разследващите не намират проблем с площадката, а един от кандидатите се зарича, че ще бъде открита подобаващо, макар и със закъснение, ако го изберат.

Частични избори за кмет днес имаше в още девет населени места. Нови кметове избираха и жителите на Трън и Вълчидол, и още в няколко села в Шуменско, Бургаско, Варненско, Плевенско и Русенско.

В община Трън изборите се наложиха след като кметът на общината Станислав Николов подаде оставка.

Николов си тръгна през май, защото се оказа подсъдим. Той блъсна с автомобила си дете, което пострада сериозно.

През лятото в Трън имаше и референдум, с който беше решено в района да няма добив на злато.