Целият християнският свят ликува. В тихата и свята нощ се роди Божият син Исус Христос. Негово Светейшество патриарх Неофит оглави тържествената Света литургия в катедралния храм "Свети Александър Невски" и отправи благословия към българския народ.

Вечерта в храма тече "Бдение за Света Богородица". По традиция денят започва с празнична рождествена литургия, която премина под засилени мерки за сигурност, а вярващите приеха причастие.

На влизане в храма "Свети Александър Невски" Негово Светейшество благослови българите.

„Да бъдат всички следовници на Иисус Христос, който дойде заради нас и нашето спасение. Да пазим  рождественските обичаи и добрите нрави”, каза патриархът.

След това той оглави тържествената света литургия за Рождество в присъствието на десетки вярващи и президента на републиката.

Според Евангелието Христос се ражда в пещера в град Витлеем. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

„Имаме новородения младенец, имаме спасителя, имаме началото,  родения в плът Христос, който заради нас дойде и реалност на спасението е нещо, което ни дава увереността да продължаваме по пътя”, каза отец Николай.

За да благодарят на Господ и да се помолят за здраве, на литургията се стекоха десетки вярващи.

По традиция семействата се събират за празника, за да отбележат Рождество и с него надеждата за ново и светло начало. На този ден постите свършват и трапезата вече включва месни и млечни ястия.