Мястото, на което България обявява своята независимост, е Велико Търново. По традиция градът е център на националните тържества. Самоводската чаршия грейна предпразнично в цветна одежда и превърна нощта в ден.

Празничният ден започна с тържествена литургия в историческия храм „Свети 40 мъченици“, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий с участието на квартет „Ангелски гласове”. На това място за първи път княз Фердинанд прочита Манифеста, с който е обявена българската независимост.

След литургията се състоя водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ „Васил Левски” и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

На крепостта „Царевец“ ще се състои ритуалът по издигането на националното знаме. След това пред паметника пирамида в архитектурно-музейния резерват „Царевец“ ще бъдат поднесени венци и цветя. Това е мястото, където за втори път на 22 септември 1908 г. жителите на старата столица са чули текста на Манифеста.

По традиция ще има и празнично шествие по улица „Независимост“ и полагането на гирлянд пред паметника „Майка България“. Участниците в 16-ия Международен фестивал на духовите оркестри пък ще поздравят жителите и гостите на старата столица с шоу спектакъл в центъра на града.

Тържествената заря-проверка на площада пред Царевец ще започне 19:30 часа. Празничният ден ще завърши с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина“.