В Деня на народните будители любими български артисти разказват в снимки кои са техните будители. Фотоизложбата беше открита пред Народния театър "Иван Вазов" в София. Сред обичаните артисти са Лили Иванова, Райна Кабаиванска, Теодор Ушев, Георги Господинов, Васко Василев, Цветана Манева и още много други. Чрез изложбата те благодарят на хората, събудили у тях любовта към културата и изкуството.

Празникът започна с тържествена церемония по издигане на националното знаме президентът прие почетния строй на гвардейците. А в словото по повод Деня на народните будители призова:

Румен Радев 12: "Нека не чакаме някой друг да ни буди, а да бъдем будни! Да не се поддаваме на хипнозата на лъжата и на манипулациите. Днес всичко е в ръцете на нашия събуден народ!“, заяви Радев.

С почетния знак на президента бяха наградени изтъкнати учени. Сред тях е академик Атанасов за приноса си в областта на изкуствения интелект, медицината и биологията.

„За себе си мога да кажа, че превърнах науката в хоби и поне това което се занимавам да ми е интересно. Положението в академията е много тежко, не можем да привлечем силни млади учени, те отиват във фирми, защото получават 4-5 пъти по- високи заплати", споделя акад. Атанасов.

В Министерството на отбраната отличия получиха не само културни дейци, но и институции като Националната музикална академия и  Националното училище за танцово изкуство. За безспорни заслуги бяха наградени писателят и поет Калин Донков, както и музикантите от група ФСБ.

А с фотоизложбата "Моите будители" любими артисти разкриха кои са хората, събудили любовта им към изкуството. Артисти споделиха, че търсят будителя в себе си.

"Най-добрите будители можем да бъдем ние самите за себе си, да извървим пътя към себе си, да се опознаем по-добре", казва актрисата Бойка Велкова.

Проектът задава въпроса "Кои са твоите будители?", като провокира повече хора да споделят думи на признателност или да открият нов съвременен будител.