Висок остава процентът на новозаразените с коронавирус у нас. Всеки четвърти от изследваните през изминалото денонощие е дал положителна проба, сочат данните на Единния информационен портал.

Според експерти все още не сме достигнали пика на петата COVID вълна. По думите на директора на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова математическите изчисления показват, че следващата седмица ще го достигнем с не повече от 15 хиляди заразени на ден и ще последва спад.

Близо 6000 са новите случаи за денонощието. Броят на настанените в болница се запазва висок. Починалите са 33-ма души. Сред тях е и 3-годишно дете с хронично неврологично заболяване.

В Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ за изминалата година над 400 жени са минали през COVID отделението за бременни.

Войната между два биологични вида - вируса и човека. Така описват лекарите случващото се в COVID отделението на най-голямата гинекологична болница у нас.

Облечени в предпазни екипи, медиците се насочват към COVID отделението, където ги чака Аделина. На нея й предстои планово цезарово сечение.  

Минути след това на бял свят се появява момиченце. Срещата с майката обаче е само за секунди. Едва след отрицателен PCR, те ще се видят отново.

Часове преди това Паолина също дарява живот, но по естествен път.

„Точно в 8:20 ч. родих малкия Борис. Нямам симптоми, чувствам се добре, ако не беше позитивен тестът, може би нямаше и да разбера“, казва Паолина Йорданова.

Реално майките виждат бебета си след изписването, обясни Паолина Мирчева, главна акушерка СБАЛАГ "Майчин дом".

От началото на пандемията в „Майчин дом“ са се родили над 140 деца на жени с COVID-19. Отделението за бременни с установен коронавирус в „Майчин дом“ е пълно.

„При нас отделението се пука по шевовете. По 12 часа, дневна, нощна смяна, доста на често ги даваме“, обясни Елка Митова, Анестезиологична акушерка СБАЛАГ "Майчин дом".

„Много е тежко. Когато става въпрос за два живота, нещата са още по-сложни. Предстои да изпишем четири пациентки. Според нас още не сме в пика“, каза главната акушерка.

Рискът от заразяване с COVID инфекцията е по-голям при бременните заради понижения им имунитет, казват лекарите. 

„Това не означава, че те го карат по-тежко. Една на десет има нужда от хоспитализация. Вирусът не преминава през плацентарната бариера, бебето се ражда без да е вирусоносител. То може да се зарази от майката в последствие“, заяви проф. д-р Иван Костов, дмн, изпълнителен директор СБАЛАГ "Майчин дом".


По думите на проф. Костов лечението на бременните с вируса не е различно, но ако има риск заболяването да коства живота на жената, бебето се изражда по спешност.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!