Над 37 градуса достигнаха температурите в днешния ден в редица области на страната. Само в столицата Спешната помощ се е отзовала на 40 сигнала за припаднали хора по улиците – два пъти повече от вчера. Жега е и в градския транспорт.

На случаен принцип избираме автобус по една от най-натоварените линии – 204.

Проверката отчете 37.3 градуса по Целзий. За пътниците тези температури са недопустими.

„Тук няма човешки условия, все малки рейсове, отпред с големи прозорци, нямаме въздух”, казва Кина Стоянова. Споделя ни, че друга алтернатива за транспорт няма, затова й се налага да пътува в тези условия в ранния следобед на деня.

Оказва се, че дори алтернативният начин на охлаждане – с отворени докрай прозорци – не е достатъчен за комфортно пътуване.

„Не помага много, защото въздухът отвън е топъл и няма почти никакъв ефект и вътре пак си е топло”, разказва Христо Атанасов.

Друга се оказва ситуацията в автобус 82. Работещият климатик поддържа температура от 30 градуса.

„Един от хубавите автобуси, аз пътувам през ден с него, има и климатик и е много приятно”, казва Симеонка Герова.

От Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура” не приемат в столицата да има еднаква цена на билета за пътуващите в стари и нови автобуси. Съветват всеки да пази билета си като застраховка и да го покаже при евентуално нарушение на правата му от страна на превозвача.

За ремонт на старите превозни средства няма възможност, заявиха от Столичен автотранспорт. Сумата за това не е достатъчна. От 460 автобуса в София, климатизирани са 300.

Останалите 160 трябва да бъдат заменени с изцяло нови, очаква се това да се случи до края на 2018 г.. Обществена поръчка за тях вече е пусната.