Около 38% или 130 000 души от бургаска област са гласували. Това е с около 2% по-малко в сравнение с миналите избори. ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в Бургаско - 25,65%. На второ място е „Продължаваме промяната“ - с 18,2%, а на трето ДПС - с 14,90%. 

Обработване на изборните книжа в Бургас
Снимка: bTV

Председателят на РИК-Бургас Михаил Хаджиянев коментира случая с подпийналия мъж, който вчера се бори с машината.

„Машинното гласуване не разрешава дори на такъв човек да не валидизира своя вот. Той може просто да не бъде отчетен“, каза Михаил Хаджиянев – председател на РИК–Бургас. 

С малко невалидни бюлетини и без сериозни нарушения - така премина вчерашният вот. Точно в 2:30 ч. беше обработен и последният поротокол в бургаския МИР. 

„За нула време, буквално за пет минути ни докараха от края на „Меден рудник“ до тук . Това е! Организацията е добра за сега, нека да влезем вътре и да видим“, каза Тодор Тодоров, член на СИК.
Вътре в спортната зала общински полицаи в ролята на стюарди разпределяха представителите на комисиите в различни зони.

Обработване на изборните книжа в Бургас
Снимка: bTV

„От излизането ни от секцията и чакането на бусовете до тук и всичко ни отне точно 45 минути!“, каза Илиян Димитров, председател на СИК:

Рекордното предаване на изборни книжа предизвика и залози. Председателите на комисиите се обзалагаха кой първи ще приключи.

„Басът беше, че ние ще приключим преди тях, защото той се слави като най-бързият който е, оправя се с документите като някой супермен. И аз го предизвиках и му казах, че ако не излезем преди тях, ще го черпим с торта. И сега се уговаряме кога ще ядем тортата, защото имам да черпя! Излязохме почти заедно, с разлика от две-три минути“, каза Мария Топалова, председател на СИК.

Час преди полунощ бяха обработени една трета от протоколите.