Започна разкриването на пунктове за безплатни антигенни тестове в Бургас заради усложнената епидемиологична обстановка. Те трябва да бъдат със самостоятелен вход, а персоналът – със защитно облекло. Пунктовете ще работят само през седмицата. 

Новозаразените в областта вече са 243 на 100 хил. души, с плавно покачване на случаите през последната седмица.

Още с отварянето на лабораторията в бившата военна болница, има чакащи за антигенен тест. „Имаме в наличност, нека хората, които се съмняват, които са притеснени за себе си и за околните, и за семействата си, нека идват“,призова лаборантът Теменуга Бакалова.

Снимка: btvnovinite.bg

В пет медицински центъра и поликлиники на ключови места в града трябва да има разкрити пунктове за бързи тестове. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Хората, които ще работят, са инструктирани и започваме записване от личните лекари на пациенти, които са насочени за тези тестове“, каза д-р Калина Ишкиева – управител на ДКЦ – I. 

Допълнителните мерки в морския град са в сила от петък на обед, но проверка на bTV показа, че или сега се въвеждат, или такива няма. Екипът ни не засече мерене на температура на пациенти при влизане в болница, което е задължително.

„Аз от рано дойдох, към 7:30 ч., не са ми мерили нищо. При тези заболявания, предполагам, че трябва. Явно не са организирани тук“, каза Мария Митева.

Снимка: btvnovinite.bg

В триажния център отчитат ръст на пациентите. За последните 72 ч. през държавната болница са преминали 37 души с оплаквания за COVID-19, приети са 27 от тях.

„Много е различно в различните дни. Има дни, в които минават по 15-20 души. Има дни, в които по един двама, но не е забелязан масов наплив. При нас специално не е критична ситуацията“, коментира Юлия Андреева, говорител на УМБАЛ-Бургас.

Снимка: btvnovinite.bg

Според личните лекари причината е в по-лекото протичане на заболяването.

„Същите симптоми са – хрема, кашлица, главоболие. Все още има някои, които се оплакват от загуба на вкус мирис отпадналост“, каза д-р Михаил Христов, общопрактикуващ лекар.

В „Тази сутрин“ математикът Лъчезар Томов прогнозира увеличаване на случаите между 1500 и 2500 на ден към началото на март.

„Повечето области ще бъдат в червено до 4 март. На 1 март в червено ще бъдат всички области освен Видин, Враца, Търговище и Добрич“, допълни той.