Паметник на Георги Калоянчев беше открит в Бургас. Големият български актьор е увековечен с бронзова статуя в родния си град. Парите за монумента бяха събрани след мащабна благотворителна кампания.

Изградената от 150 килограма бронз фигура на Калоянчев се издига на височина 1.80 метра. Скулптурата беше поставена пред входа на Летния театър. Неин съсед е друг голям актьор и бургазлия - Апостол Карамитев.

"Те много често са били заедно в различни роли и сега отново са заедно тук, на входа на Летния театър в Бургас", каза зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева.

Авторът на монумента проф. Георги Чапкънов е увековечил Калата в костюм, със свалена театрална маска в едната ръка, а другата - поставена на гърдите в знак на поклон, любов и благодарност към публиката.

За актьорите от бургаския театър Калоянчев е икона на българското кино

Последното незабравимо завръщане на Калоянчев в родния Бургас беше на празника на града през 2009 година. Три години по-късно той си отиде от този свят. Днес, когато щеше да навърши 90 години, Калата отново се върна към корените си…този път, за да остане завинаги.