Изпълнителната агенция по горите иска преразглеждане на договорите за управление на лова между държавните ловни стопанства и частни фирми партньори.

В някои партньорства агенцията вижда "системно неизпълнение на финансовите цели и загуби за държавата".

През юли новоназначеният шеф на Агенцията по горите Александър Дунчев започва проверки на 19 държавни ловни стопанства.

„Държавата плаща основната сметка. За последните пет години са инвестирани 43 млн. лв., а частните юридически лица, които са партньори за тези пет години са инвестирали 12 млн. лв.“, заяви той.

Дунчев констатира признати от държавата разходи от стоки и услуги на завишени цени, неизгодни наеми и други нередности в щета за държавата. Частните партньори на ловните стопанства оспорват. Адвокатът Тихомир Трендафилов от години е партньор на ловно стопанство "Тракия" в Родопите.

„Държавата инвестира много в последните 3-4 години, но преди това инвестициите бяха с обратен знак, те бяха от мен - в коли, в хора, в какво ли не", каза Трендафилов.

Бившият собственик на "Левски" Тодор Батков от години е партньор на Ловно стопанство "Кормисош" край Лъки“. Батков е инвестирал 5 млн. лв. официално и 1 млн. лв. кеш за целия период.

В партньорство с ловни стопанства са още бизнесмени като Румен Гайтански и Николай Иванов. Предложението за преразглеждане на договорите е отправено до земеделския министър.

Какво показа проверката на агенцията в ловните стопанства и как отговарят проверяваните гледайте в bTV Репортерите във филма на Марин Николов "Господарите на лова".