За 10 години учениците в София се увеличават с над 20 000, показват данни на образователното министерство. На този фон само през миналата година са закрити 8 училища в села.

За демографската картина в образованието разказваме тази вечер в bTV Репортерите.

На 950 метра надморска височина и на 25 км от Смолян се намира с Могилица. Като баща на три деца Хусейн е станал рано, за да приготви закуска и изпрати на училище две от тях. Всеки ден 13 деца от 1. до 7. клас хващат автобус, за да отидат в училището в село Арад. Сред тях е и Мухаммед, който е със специални образователни потребности и е единственият второкласник.

„Над 800 деца се обучаваха в период, когато аз постъпих  като учител през 1981 година. А сега от всички населени места ние събираме само... 13 ученика. Започнахме да губим надежда, защото светлинката в тунела, която всички се надяваха да се увеличава или да просветне, намалява все повече“, казва директорът на училището в с. Арда Федя Романов.

В другия край на България, в София, виждаме обратната тенденция. „Нашето училище дава големи възможности, дори технически, каквито няма в малките места“, коментира Жанина Калчева, старши учител по история в 51 СУ „Елисавета Багряна“.

В училището се обучават 1250 деца от 1. до 12. клас. За едно място в 1. или 8. клас се борят четирима.

Още по темата гледайте във филма „Училища на кръстопът“ на Николета Хаджийска и оператора Тони Петров в bTV Репортерите тази вечер!