Страната ни разполага с най-много болнични легла на глава от населението в Европа, но има недостиг на лекари. На този фон - над 1/3 от медиците ни работят в столицата, а цели региони опустяват.

Хроничен недостиг на лекари, затворени отделения и работа на ръба на оцеляването. Такава е действителността за по-голямата част от общинските болници. Видинската не е изключение. Д-р Ангел Благоев е един от малцината, предпочели да се върнат там, загърбвайки работата си в голяма университетска болница в столицата.

Снимка: btvnovinite.bg

„Един човек винаги стои пред някакъв избор от живота си. Когато от твоето действие има повече полза, мисля, че е правилно. Когато направиш всичко необходимо за един човек, тогава можеш да си спокоен. Тогава можеш да спиш спокойно“, казва д-р Ангел Благоев, началник на отделението по неврология в МБАЛ "Св. Петка"- Видин.

През годините в болницата, в която работи, се закриват и разкриват различни отделения. И в момента липсват основни специалисти.

Снимка: btvnovinite.bg

Подобна е ситуацията и в други градове, например Свищов. Там реанимацията и родилното не работят от 2012 г. На ръба са и други отделения.

„Имаме нужда от хора - да дойдат, да работят. Дори и на втори трудов договор, за да помагат“, казва Илиян Венков управител на МБАЛ "Д-р Димитър Павлович". 

Снимка: btvnovinite.bg

Изследванията за демографските тенденции показват, че обезлюдяването е свързано с липсата на достъп до основни грижи.

„В даден регион, когато липсва болница, училище, джипи – населението почти не се задържа“, каза доц. Камен Петров, преподавател в катедра "Регионално развитие" в УНСС. 

Снимка: btvnovinite.bg

От здравното министерство отчитат, че вътрешните миграционни процеси следват общите тенденции за страната. Затова и разпределението на лекарите е непропорционално. И трайно по-равномерно разпределение на лекарите може да се очаква при сближаване на социално-икономическите условия.

Цялата история на Кристина Налбантова гледайте тази вечер веднага след централната емисия новини в bTV Репортерите.